Bij mooi en slecht weer
Het Oostereiland is een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Hoorn. Als ik zelf een wandeling door de stad maak dan loop ik bijna altijd even rond het Oostereiland. Het licht, de lucht, de wind, de robuuste stoere gebouwen en het uitzicht maken deze plek bij mooi en slecht weer meer dan de moeite waard!
Geschiedenis van het Oostereiland
Het Oostereiland is tussen 1662 en 1668 aangelegd om de havencapaciteit te vergroten. In die periode was Hoorn een belangrijk centrum van de VOC. Direct na de aanleg van het eiland kreeg de koopman Cornelis Janszoon Schuijt toestemming om woningen en pakhuizen te laten laten bouwen.
Na het faillissement van Schuijt in 1677 vestigde de Admiraliteit (i.c de Marine) zich op het Oostereiland. Zij bouwden vervolgens nieuwe kantoren, werkplaatsen en scheepswerven. Na het opheffen van de Admiraliteit door de Franse bezetting (1795), kreeg het Oostereiland verschillende andere bestemmingen. De gebouwen hebben vervolgens dienstgedaan als kazerne, bedelaarshuis, gevangenis en huisvesting voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Voor de oudere inwoners van Hoorn staat het Oostereiland nog steeds bekend als gevangenis-eiland ‘De Krententuin’.
Nieuwe bestemming van het Oostereiland
Nadat de laatste asielzoeker in 2002 het Oostereiland had verlaten is er het Oostereiland in 2007 door de Gemeente Hoorn gekocht en is het gerestaureerd en heeft het een nieuwe bestemming gekregen. Sinds 2012 biedt het Oostereiland plaats aan een bioscoop, het museum van de 20ste eeuw, een kleinschalig hotel en brasserie, verschillende bedrijven en 25 woningen en appartementen. Het museum is echt een aanrader!
Ondanks de nieuwe bestemming is nog heel goed te zien dat het complex lange tijd als gevangenis dienst gedaan heeft. Bij de restauratie zijn diverse kenmerkende elementen gehandhaafd. In het gebouw zijn diverse celdeuren gehandhaafd en sommige ramen zijn nog steeds voorzien van tralies.
Voor een overzicht van bezienswaardigheden in Hoorn: klik hier!