Aan het Nieuwe Noord in het centrum van Hoorn hebben archeologische opgravingen bijzondere vondsten opgeleverd. Bij de opgravingen is afval van leerlooiers, pottenbakkers, slagers en schoenmakers gevonden. Deze vondsten geven een goed beeld van de economie in de late middeleeuwen van de stad. De opgravingen konden plaatsvinden door het verdwijnen van warenhuis V&D. Voorafgaand aan de bouw van nieuwe woningen ontstond de gelegenheid om op onderzoek te gaan naar resten uit de begintijd van Hoorn.
Bijzondere vondst
Bij de opgravingen is een grote bakstenen oven uit de eerste helft van de 17de eeuw blootgelegd. Waarschijnlijk gaat het om een groot fornuis waarop een grote bierketel stond. In deze periode waren er in Hoorn meerdere bierbrouwerijen. Bier is lange tijd dé volksdrank in Hoorn en Holland geweest. De eerste archeologische vondsten over bierbrouwerijen in ons land dateren uit de 12e eeuw. In die periode werd veel gebruik gemaakt van de smaakstof gruit. Dat gruitbier raakte in de 14e eeuw op de achtergrond toen uit Hamburg geïmporteerde hopbieren de markt veroverden.
Bier of Water?
Tot diep in de negentiende eeuw gold bier als een gezonde drank. Vanwege het gistingsproces bevatte bier minder bacillen en bacteriën dan het normale rivier- of grachtenwater, dat in de steden ernstig vervuild was. Dat gold ook voor het water in en rond Hoorn. Het alcoholpercentage van de bieren was in dit tijdperk aanzienlijk lager dan tegenwoordig. Het toepassen van pasteurisatie in de negentiende eeuw maakte het bier schoner en langer houdbaar. Rond deze tijd deed ook de pils haar intrede.
Meer weten over de geschiedenis van Hoorn? Boek een rondleiding!
Bier uit Nederland: Brouwerij het Hoornse Hop versus Heineken
Hoorn kent sinds kort weer een kleinschalige brouwerij: het Hoornse Hop. De omvang van deze brouwerij vormt een groot contrast met de omvang van de bekendste Nederlandse brouwerij: Heineken. Na de drooglegging in Amerika was Heineken op 11 april 1933 de eerste die een grote lading bier aan land bracht. Heineken had direct een stevige positie in de Amerikaanse markt. De Nederlandse producent slaagde erin de Amerikaanse winsten te gebruiken als springplank voor een wereldwijde campagne. Heineken zou de wereld veroveren en geldt vandaag als derde bierproducent van de wereld. Het bedrijf is actief in meer dan 90 landen. Tot een paar jaar geleden was Nederland de grootste bierexporteur ter wereld. Ca. 37 % van deze uitvoer gaat naar de VS.