Site pictogram Local Guide Hoorn – Rondleiding Hoorn

Ajax en de Europacup van Bossu

Foto: ANP

Bron: ANP

Veel inwoners van Hoorn zijn fan van Ajax. Door de recente successen van Ajax in de Champions league doen de cafés rond de Roode Steen goede zaken. Het is immers leuker om samen te kijken dan alleen thuis. Vaak wordt vergeten dat de eerste Europacup 1 niet in Amsterdam staat (en ook niet in Rotterdam en Madrid).  De eerste staat namelijk in Hoorn! (*foto boven dit bericht: ANP).

De beker van Bossu

Het uitreiken van een beker aan winnaars van sportwedstrijden vindt zijn oorsprong in het verleden. Het vermoeden bestaat dat dit geïnspireerd is op trofeeën die bij veldslagen door de overwinnaars werden meegenomen. Om deze in het thuisland trots te kunnen tonen aan de eigen bevolking. Hoorn bezit in dit verband de eerste echte Europese cup: de beker van Bossu!

Ajax en de watergeuzen

De prachtig vergulde, zilveren beker werd buitgemaakt op Admiraal in Spaanse dienst, Graaf de Bossu, tijdens de Slag op de Zuiderzee in 1573. De Slag op de Zuiderzee was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. Het zeetreffen vond plaats van 3 tot 12 oktober 1573 tussen de watergeuzen en een Spaanse vloot, op de Zuiderzee nabij Hoorn.

Jan Haring versus Frenkie de Jong

Na een enterpoging van de watergeuzen klom Jan Haring, een onverschrokken matroos, op 12 oktober in de vlaggenmast van het Spaanse vlaggenschip. Onder enorm gejuich van de geuzen sneed Haring de admiraalsvlag los, maar toen hij weer naar beneden klom werd hij neergeschoten en viel hij in zee. Door de actie van Jan Haring dachten de andere Spaanse schepen dat de slag verloren was. Bossu kon toen niet anders dan zich gewonnen geven. Laten we hopen dat Frenkie de Jong net zo onverschrokken als Jan Haring zal zijn, maar dan zonder nare blessures!

De beker van Bossu is te bewonderen in het Westfries Museum. Wil je meer weten van deze geschiedenis? Ik neem je graag mee op een rondleiding door Hoorn. Op onze wandeling zullen we zeker door de Jan Haringsteeg lopen. Ik laat je de havens zien en neem je mee naar het Museum om een kijkje te nemen bij de originele beker van Bossu.

Home

Mobiele versie afsluiten